Banky snižují úroky na spořících účtech

Spořicí účty jsou oblíbenou formou investice peněz, jelikož se jedná o bezpečnou variantu. S klesajícím rizikem bohužel klesá i možný výnos peněz. Navíc během epidemie koronaviru banky začaly snižovat úrokové sazby na spořících účtech. Které banky snížily úroky na spořicích účtech? Co snižování úroků zapříčinilo?

Dne 16. března 2020 rozhodla bankovní rada České národní banky o opatření na zmírnění dopadů situace způsobené epidemií koronaviru. Učinila tak jednomyslně na mimořádném měnovém jednání.

Dvoutýdenní repo sazba ještě v únoru 2020 byla na 2,25 %, ovšem díky prudkému snížení základní sazby ČNB, klesla během druhé poloviny března 2020 na pouhé 1 %. A dále se uvažuje o snížení na 0,5 %, rozhodnuto bude na měnovém jednání 7. května 2020.

Snížení základní sazby 0,75 % z 26. března bylo nejvýraznější redukcí od listopadu 2008, kdy ve světě vrcholila finanční krize. Koruna nyní mírně oslabuje. Tento krok má za cíl podpořit ekonomiku.

Co je to repo sazba?

„Základní sazba (takzvaná repo sazba) upravuje výši úroku, za který si Česká národní banka může půjčit peníze od bank, pokud chce snížit objem peněz v oběhu. Od této sazby se také odvíjí úročení spotřebitelských úvěrů.“

Mimo jiné tím bylo způsobeno, že úrokové sazby na spořicích účtech začaly klesat. Kromě toho si ale klienti bank mohli odložit splátky svých úvěrů o 3 nebo 6 měsíců a bylo také zmírněno doporučení pro posuzování nových hypoték.

To zapříčinilo pokles úroků na spořicích účet u mnoha bank. Jediná banka Moneta zvyšuje úroky na spořicím účtu, u ostatních značně úroková sazba poklesla. Výjimkou není ani Oberbank, Air Bank, Wüstenrot či Poštovní spořitelna.

Výše úrokové sazby na spořicím účtu Equa bank se neměnila, stejně jako na spořicím účtě ING Konto, který je jedním z nejoblíbenějších, byť nenabízí tak výhodné úrokové sazby jako dříve. ING Konto se však brzy dočká svého konce na českém trhu, ING ukončuje osobní bankovnictví v ČR ke konci roku 2021, její klienti mohou za zvýhodněných podmínek přejít k Raiffeisenbank.

Snížení repo sazby sice zapříčinlo pokles úrokových sazeb na spořicích účtech, ale také je možné snadněji získat hypotéku.

Také Trinity Bank snížila úrok na spořicím účtě. Pouze Moneta Money Bank zvýšila úrokovou sazbu a to z 1,2 % p. a. na 1,5 % p. a.. Zvýšení úroků platí u nově založených spořicích účtů Monety, ale pouze v případě, že si klient založí účet online. Pokud si založí spořicí účet na pobočce, bude úrok pouze 1,2 % p. a.

Obecně platí, že jakékoli snížení úrokové sazby na spořicím účtě, je banka povinna oznámit alespoň s dvouměsíčním předstihem. Existují však výjimky, kdy není nutné dodržet dvouměsíční lhůtu. Jednou z nich je změna referenční sazby vyhlašované centrální bankou,

BankaProduktStará úroková sazbaNová úroková sazba
SberbankFÉR spoření PLUS1,13 % až 1,5 %1 % a 1,2 %
Air BankSpořicí účet s bonusovou sazbou1,5 % 0,8 %
Wüstenrot Spořicí účet1,7 % na 12 měsíců1,5 % na 6 měsíců
Česká spořitelnaSpořicí účet České spořitelny1 %0,2 %
Trinity BankaTop Výhoda+1,88 % a 2,08 %0,92 % a 1,18 %

Je tedy otázkou, co v budoucnosti bude se spořicími účty. Byť se v Česku jedná o jeden z nejoblíbenějších bankovních produktů, tak se zatím zdá, že peníze, které na nich jsou uložené, čekají ještě horší časy.

Další možností je ukládat peníze jinam než na spořicí účet – vyšší výnosnost, ale zároveň poměrně bezpečné jsou termínované vklady. Méně bezpečnou, ale za to podstatně výnosnější variantou je investice do podílových fondů.

Případné investování záleží na obnosu peněz, kterým klient disponuje a na délce období po kterou může finanční obnos postrádat. Je užitečné si spořit peníze na horší časy, ovšem riskantní investice se doporučuje v momentě, kdy peníze nebudou chybět v rozpočtu.

Většina Čechů letos plánuje omezit útraty a více spořit, zejména kvůli pandemii koronaviru. Ta zapříčinila ekonomický pokles a u mnoha lidí také strach o své pracovní pozice. I proto se nyní Češi uchylují k tvorbě rezerv.

Nyní však banky slibují, že spořicí účty budou mít vyšší úroky. Děje se tak v reakci na zvýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou.

Jak najít ten nevýhodnější úvěr?

Vyznat se v dnešní nepřeberné nabídce půjček a najít tu nejvýhodnější půjčku vyžaduje čas a práci. Srovnávač půjček a úvěrů ušetří spoustu času a nasměruje k té nejlepší nabídce.